Het was Fia van Little Miss Y. die me tipte om Nele van Spiegelstiksels te contacteren voor een guest post. Met de Feestmaand voor ogen stuurde ik haar een mailtje ... . Ongelooflijk blij én trots ben ik om Nele dan ook te mogen aankondigen als onze tweede guest blogger van deze Feestmaand! Op gepaste manier stelt ze jullie haar favoriete stofjes uit de Koi collectie van Cloud9 Fabrics voor. En zoals we gewoon zijn van haar geeft ze er zelfs een aantal nuttige tips bij hoe we het best werken met de voile kwaliteit van Cloud9. Perfectionistisch en naaifreak? Ik denk het wel! 


-

Toen Ruth me in oktober contacteerde met de vraag of ik een gastpost wou verzorgen tijdens de Feestmaand, moest ik geen 2 keer nadenken. Ik was toen al vol ongeduld aan het wachten op de Koi collectie van Rashida Coleman-Hale voor Cloud9, dus mijn enthousiasme kon niet groter zijn om met deze stofjes aan de slag te gaan.
 Spiegelstiksels

In tegenstelling tot de andere stofjes in de collectie die de vertrouwde ‘quilters weight’ kwaliteit hebben, is deze prachtige ‘the way of flowers’ een katoenen voile. De stof voelt heerlijk zacht aan en is qua gewicht en sterkte te vergelijken met Liberty, waar ik een zeer grote fan van ben, misschien net iets gladder. De stof is ideaal voor luchtige bloesjes en jurkjes. Naast de fleurige ‘The Way of Flowers’ mocht ik nog een tweede stofje kiezen om ermee te combineren. Ik koos voor ‘Smile and Wave - Plum’ uit dezelfde Koi collectie. 

Met deze 2 stofjes ging ik aan het knutselen. Ik werkte verder op basis van dit kleedje, waarvan ik het patroon en mouw verder verwijdde en de hals verdiepte. Ook voor de rok koos ik iets wijder.
Van de ‘Smile and Wave’ maakte ik eerst een paar meter paspel.

Koi - Spiegelstiksels

De rest verwerkte ik in de mouwboordjes en een opgestikt zakje.

Koi - Spiegelstiksels

Ik heb overwogen het jurkje te voeren aangezien de stof heel licht is, maar koos er uiteindelijk voor om dat niet te doen. Zo’n zachte stof, die wil je op je vel voelen. 

Enkele tips voor het werken met voile: 

  • Gebruik een fijne naald: ik gebruikte een naald 60/8, eveneens mijn favoriet bij het werken met Liberty.
  • Pas de draadspanning aan: op mijn machine is de standaardspanning 4, voor deze stof zette ik de spanning op 4,5. Vergeet niet hetzelfde te doen met de overlock, test de spanning uit op een proeflapje. 
  • Gebruik nieuwe fijne spelden.
  • Snij de stof met een rolmes indien je daarover beschikt.
  • Vergeet niet de plaats waar knopen en knoopsgaten komen te verstevigen met een lichte vlieseline. De binnenkant van de rok is ook verstevigd op de plaats waar de zak is opgestikt, ter hoogte van de hoekjes.
Hieronder vind je meer over hoe Nele en haar gezin hun steentje bijdragen aan het milieu.

Wat is je favoriete eco/bio product? 
Zonder enige twijfel mijn fiets en de trein. Sinds 5 jaar gaan we autoloos door het leven en is de fiets naast het openbaar vervoer ons belangrijkste verplaatsingsmiddel. Voor mijn trip naar Japan van vorige zomer (die ik nooit zou gemaakt hebben moest mijn broer daar niet wonen) was het al meer dan 5 jaar geleden dat ik nog had gevlogen. Daarvoor ging ik af en toe mee als meneer voor zijn werk in het buitenland moest zijn. 
We drinken kraantjeswater en maken sinds een jaar of twee zelf ons bruiswater met de Sodastream. Dat heeft een grote vermindering van lege plastiek flessen in de blauwe zak teweeggebracht en scheelt uiteraard ook in het vervoer van de boodschappen, wat met de fietskar moet gebeuren. 
Verder gebruiken we ook producten van Ecover en Ecoselect om te poetsen.  De bolognaisesaus van bio-time is ook erg lekker (als er in de eigen diepvries geen zelfgemaakte saus voorradig is). 

Als je de keuze hebt, ga je dan voor de gewone of de bio/eco versie? 
Ik ben in de verste verte de groenste leerling van de klas. Als er biogroenten in huis zijn is dat eerder toevallig dan met opzet. Zeker in zaken waar efficiëntie en routine primeert, zoals de wekelijkse boodschappen (het vaste lijstje bij Collect&Go) en tussentijdse snelle aankopen in het buurtwinkeltje, zijn we niet selectief. 
Waar ik dan wel weer op let (als ik al eens in een supermarkt kom), is van waar de producten afkomstig zijn. Sinaasappels uit Californië komen hier niet in huis. Appels die uit Nieuw-Zeeland komen, dat vind ik te waanzinnig voor woorden. Wat mij betreft mag dat gerust verboden worden. Maar goed, ook op dat vlak mag je me gerust hypocriet noemen, want met stoffen uit Japan heb ik dan weer geen enkel probleem. 
Waar eco/bio dan wel weer een koopargument wordt, is bvb. in de aankoop van schoenen en kleren, ook voor de kinderen. Wanneer producten qua kwaliteit (verzorgde afwerking en stevigheid) en uitzicht gelijkwaardig zijn, kies ik eerder de ecoversie. Zo stapt de zoon momenteel rond op schoenen van Ocra en ontgroeide de dochter al 2 paar schoenen van Nathalie Verlinden. Voor hun kleren grijp ik sneller naar Imps&Elfs en Stella McCartney Kids. Duur, maar wanneer ik sowieso de tijd moet nemen voor een overwogen aankoop, ga ik sneller voor materialen die met zorg zijn geselecteerd. Jammer genoeg is het voor consumenten een hele zoektocht om iets te weten te komen over de duurzaamheid van kleren en schoenen. 

Zijn er vaste regels voor een meer ecologische levensstijl?
Wat voor mij het beste werkt, zijn zaken die éénmalig een inspanning/investering vragen, maar waar ik me daarna geen zorgen meer om hoef te maken. Bij de aankoop van elektrische toestellen bvb. kiezen we standaard voor het zuinigste toestel op de markt. Ons huis hebben 10 jaar geleden verbouwd en sindsdien zijn er veel betere materialen op de markt, maar onze verwarmingsketel is de zuinigste die er toen was, de ramen van hoogrendementsglas, … .
Gemak, beschikbaarheid en efficiëntie bepalen verder wel voor een groot deel de keuzes die we maken. Een gezin met 4 kinderen vergt nu eenmaal heel wat organisatie, zeker in combinatie met een job. De oudste 2 kinderen droegen katoenen luiers, kind 3 bio wegwerpluiers (we kwamen toen geregeld in de Bio Planet), en kind 4 gewoon het huismerk van de Colruyt (de Bio Planet ligt nu minder op de route). 

Wat is je grootste ecozonde?
Ik was met een niet-ecologisch wasmiddel en mijn computer staat bijna dag en nacht aan.