Velen onder jullie vermaakten wel al eens een afgedankt kledingstuk tot een nieuw draagbaar stuk. Boomie bijvoorbeeld stimuleert ons jaarlijks tijdens haar Recykleer-14-daagse om bestaande kledij, huishoudtextiel en zelfs stofresten nieuw leven in te blazen. Maar het concept is zeker niet nieuw. Na de tweede wereldoorlog werd er bv in England door de schaarste aan grondstoffen ook textiel van bestaande kledij verwerkt tot nieuwe stukken. Onder het motto 'Go through your wardrobe, make-do and mend' moedigde de overheid de bevolking aan om creatief te zijn en vooral te hergebruiken wat men in huis had. Vaders jas werd een jas voor een van de kinderen, het jurkje van grote zus werd een rokje voor kleine zus, het oude pak van meneer werd een nieuwe jurk voor mevrouw, ... .

Ironisch genoeg staan we nu, een dikke 75 jaar (!) later, voor de uitdaging om de overconsumptie aan te pakken. Dat anderen de prijs betalen voor een groot deel van onze goedkope (wegwerp) én ook minder goedkope kledij is gewoon een feit. Op 24 april van dit jaar werd naar aanleiding van de Rana Plaza ramp 'Fashion Revolution Day' in het leven geroepen. Met de slagzin 'Who made your Clothes' is het al snel duidelijk waarover het gaat. Als je zelf kledij maakt denk je misschien dat je jezelf deze vraag niet meer hoeft te stellen … maar niets is minder waar. Vraag jij je nooit af waar jouw stoffen vandaan komen? Als textielontwerpster ben ik al geruime tijd bezig met deze vraagstelling: 'Who made your fabrics?'.

Wie Georgette al een tijdje volgt en hier de achterliggende gedachte van 'Stof om over na te denken' nalas, weet dat alle stoffen die wij verdelen het GOTS-label dragen. Niet enkel worden ze vervaardigd uit 100% biologische katoen. Ook de boeren die deze katoen telen, de arbeiders die de katoen plukken, de arbeiders die het garen spinnen en dit dan weer weven, kleuren, ... enz. worden op een eerlijke manier behandeld én verloond. Het volledige verwerkingsproces vanaf katoenzaadje tot afgewerkt product wordt gekeurd. De keuze om enkel stoffen aan te bieden met dit GOTS-label is een heel bewuste keuze. Momenteel is dit het enige label wereldwijd dat een doorzichtige kijk geeft op het volledige productieproces van katoen. Voor minder gaan we niet bij Georgette.

Maar dat zelf kledij maken niet altijd gepaard hoeft te gaan met de aankoop van een nieuwe lap stof kon je al lezen in de intro. Hergebruiken blijft een van de meest ecologische vormen van zelf kledij maken. Zo belandde ikzelf in de kast van mijn mama waar oude kledingstukken worden bewaard voor het geval ze terug in de mode zouden komen of omdat ze het gewoon niet over haar hart kan krijgen om ze weg te doen. Naast een aantal andere parels ontdekte ik een reeds uit elkaar 'getornd' zwangerschapskleed in een prachtig mintgroene katoen incl. bijpassende knopen. In een albumpje van 1976 vonden we nog een nostalgische foto. :-) Gelukkig heeft de stof door de jaren heen zijn kleur beter bewaard dan de foto.

Georgette Maakt - Recykleer - Kelly skirt

Het stofje is zalig: een oerdegelijke iets zwaardere katoen. De draden van het weefsel hebben een afwisselende torsing waardoor er hier een daar 'brokjes' in het weefsel zitten. Prachtig vind ik dat! Dit zijn zo van die dingen waar mijn hartje sneller van begint te slaan. En dan ook nog eens die kleur! Ideaal voor de 'Kelly Skirt' van Megan Nielsen dacht ik zo.

Georgette Maakt - Recykleer - Kelly skirt

Voor een vrijetijds-look stikte ik naast de zijnaden een extra sierstiksel net zoals aan de steekzakken en tailleband. Beetje jeansrok-stijl. De zoom onderaan werd daarentegen blind afgewerkt.

Georgette - Kelly Skirt - Recykleer - Detail

Toch verbazingwekkend dat ik maar net 1 rokje uit een héél zwangerschapskleed kreeg. Voor de binnenkant van de zakjes en tailleband was ik genoodzaakt toch nog extra stof aan te schaffen. Deze chevron komt uit de Simpatico collectie van Cloud9 Fabrics.

Georgette - Kelly Skirt - Recykleer

Ondanks het feit dat het rokje heel aangenaam zit heeft het de neiging om hier en daar 'te trekken'. Op de heupen en het rugdeel vlak onder de tailleband 'bloest' het ook. Oorzaak volgens mij: alle patroondelen van deze rok zijn opgebouwd uit rechthoeken. Niets afgerond. Voor meisjes en vrouwen zonder 'curves' lijkt me dit geen probleem maar enige ronding vraagt toch wel om wat extra spatie en een aangepaste vormlijn hier en daar. Niet? Moest ik dit model opnieuw maken zou ik op z'n minst eerst voor een testversie gaan en de nodige aanpassingen doen. Want voor een overwegend veganistische flexitariër heb ikzelf wel wat vlees in de aanbieding. ;-)

Georgette - Kelly Skirt - Recykleer

Ook gebeten door de upcycling, recykleer, 'Go through your wardrobe, make-do and mend'- microbe? Hou dan tijdens de maand mei onze blog in het oog. De komende weken inspireren we jullie met een aantal super interessante gastblogs. En wie nog steeds denkt dat bewuster omgaan met eender welk product enkel voor de doorwinterde geitenwollensok is, heeft het ferm mis! Stay tuned!

Have something nice to say? Laat gerust een berichtje achter op onze FB-pagina!

Georgette - Kelly Skirt - Recykleer