‘Rokje in chambray’ het lijkt misschien een tuttige titel maar wie Maker Sophie persoonlijk kent, weet dat ze nooit over ‘een rok’ maar altijd over ‘mijn rokje’ spreekt. De manier waarop ze het uitspreekt doet vermoeden dat ze alles behalve een saaie 'tuttige' pastel roze tutu bedoelt. Ik denk dat ze pas het woord 'rok’ zou uitspreken als het om een kilt, een rok voor een man, zou gaan. Alsof ze met dat verkleinend achtervoegsel de vrouwelijkheid van haar rok wilt benadrukken. :-) En dat is in basis ook wat ze maakte voor deze Makers blogpost: een über vrouwelijke rok met detailnaden op de juiste plaats, een mini sleepje inclusief klokje. Een rokje dat ‘Sophie’ roept en gewoon niet anders dan een rokje van haar kan zijn.

In de eerste Makers blogpost van Sophie konden jullie lezen dat ze een opleiding patroontekenen volgde en nog steeds privé les volgt om bij te leren. Ze gebruikt nooit een bestaand patroon en ook voor dit rokje ging ze zelf aan de slag. Haar inspiratie bewaarde ze zorgvuldig op Pinterest in het bord ‘Rokjes’ (wat had je gedacht!? ;-) ).Ze ging van start met het basispatroon van een kokerrok die ze in calico maakte om de pasmaten te controleren. Daarna bepaalde ze waar de siernaden kwamen en verplaatste de nepen naar deze naden. Ze maakte opnieuw een calico om te controleren of de naden wel effectief mooi uitkwamen en op de juiste plaats vielen. Vooral de naden achteraan waren cruciaal: als ze te laag kwamen, zou je er op zitten, als ze te hoog kwamen werd de poep niet geaccentueerd. Ook wou ze zeker zijn dat het klokje (of hoe noem je zoiets; die plooitje op midden achter) mooi viel ook na het afwerken van de zoom. De calico was bijna direct perfect: enkel wat te veel ruglengte en de rondingen aan de heup waren te ruim. Beide ‘foutjes’ werden in het patroon verbeterd. 

Voor de definitieve uitwerking koos Sophie voor chambray van Les Trouvailles d’ Amandine in een van de nieuwe kleurtjes ‘Elixir’. Bij het in elkaar zetten van de rok ging er veel aandacht naar alle hoekpunten. Op de meeste plaatsen komen er hier drie tezamen. Om precies te kunnen werken trok ze draadjes en het in elkaar zetten verliep hierdoor vrij vlot. Naden werden afgewerkt met de overlock, de tailleband is op maat en achteraan werd een ritssluiting voorzien met een haakje en oogje in de tailleband.Bij het afwerken van de zoom besliste ze last minute om de rok vooraan korter te laten dan achteraan. Een ingeving van het moment want ze heeft een voorkeur voor asymmetrie. De zoom werd dubbel omgestikt, ook aan het klokje. Doordat de chambray vrij soepel valt blijft het klokje mooi doorvallen. De rok is niet gevoerd maar ze maakte wel een onderrok. Katoen blijft zo gemakkelijk aan de nylons kleven en met een onderrok valt de rok gewoon veel mooier én heb je extra warmte in de winter.

De chambray van Les Trouvailles d’Amandine is een van de stokpaardjes in onze winkel. Zelf hou ik enorm van de veelzijdigheid van deze stof. Scroll maar eens door de blog, je vindt er al heel wat verschillende projecten in chambray terug. Sophie is ondertussen ook helemaal overtuigd en haar nieuw naaiproject zal ook in chambray zijn. Volgt haar op Instagram en ontdek waarvoor ze acht - ja ACHT - meter stof nodig heeft. :-)
_

Stof: Chambray 'Elixir' - Les Trouvailles d'Amandine
Patroon: zelf getekend door Sophie

Wanna say something nice about this post? Dat kan op onze FB-pagina! Of laat weten op de Instagram van Sophie wat je van haar creatie vindt!