Even voor alle duidelijkheid: een basic staat voor mij niet gelijk aan een standaard wit t-shirt of zwarte broek. Een basic is voor mij niet verbonden aan een kleur of snit. Een basic is wél een stuk dat - heel belangrijk - multifunctioneel ingezet kan worden ongeacht zijn kleur, materiaal of snit. In de ideale wereld zou ieder kledingstuk in je garderobe dit moeten zijn. Ik geef toe, geen gemakkelijke opdracht. Maar een uitdaging als deze ga ik graag aan. Mijn hoofddoel op deze moment is niet enkel om duidelijk in te plannen wat ik echt nodig heb maar ook na te gaan welke modellen en stoffen ik het beste kan gebruiken om zoveel mogelijk stuks onderling te kunnen combineren.

Vandaag toon ik mijn eerste voorzichtige stapjes naar die perfect uitgekiemde kleerkast. :-) Ik koos voor een broek in een dennengroen crêpe viscose* en een top in een zwart/wit biologische tricot met structuur.

Le 500 TOP MANCHE KIMONO  Indie Sewingpattern by DP Studio / Georgette / Organic Fabric / McCall's Palmer Pletsch

De broek is de 'The No-Side-Seam Pants' ofte M7415 van McCall's. De naam van dit naaiptroon doet het al vermoeden: deze broek heeft geen zijnaden. De rondingen aan de heupen worden opgevangen met neepjes. Achteraan sluit de broek met een blinde rits. Verder werd ze eenvoudig afgewerkt met een beleg aan de taille en de broekspijpen kregen onderaan een blinde zoom. Eenvoud siert (punt). Meer valt er niet te zeggen over deze broek. 

 Le 500 TOP MANCHE KIMONO  Indie Sewingpattern by DP Studio / Georgette / Organic Fabric / McCall's Palmer Pletsch

Le 500 TOP MANCHE KIMONO  Indie Sewingpattern by DP Studio / Georgette / Organic Fabric / McCall's Palmer Pletsch

De top is een patroon van dp Studio, een vrij nieuw Frans naaipatronen label. Sinds dit voorjaar hebben we een mooie selectie naaipatronen van hen in ons aanbod. Wat mij persoonlijk aanspreekt aan dp Studio is het hoge fashion gehalte. Ondanks dat zit er toch een zekere tijdloosheid in de modellen. Heel vrouwelijk ook. Voor mijn multi inzetbare top koos ik 'Le 500': een eenvoudig model met aangeknipte mouwtjes. De schoudernaden lopen niet gewoon recht maar wel licht uitgeschuind naar het voorpand toe. Het verlengde voorpand kan je in of uit de broek dragen. Of iets daartussen. Achteraan komt de top op taillehoogte.

 Le 500 TOP MANCHE KIMONO  Indie Sewingpattern by DP Studio / Georgette / Organic Fabric / McCall's Palmer Pletsch

Ik gebruikte voor de top de achterzijde van een biologische ribtricot uit eigen winkel. Als je goed kijkt zie je dat de zwarte puntjes iets dieper in de stof liggen. Super mooi! Echt! Het biesje aan de hals werd afgewerkt met de voorkant van de stof.

Le 500 TOP MANCHE KIMONO  Indie Sewingpattern by DP Studio / Georgette / Organic Fabric / McCall's Palmer Pletsch

Zoals meestal bij een naaiproject wist ik bij aanvang niet voor 100% hoe ik alles ging afwerken. Oorspronkelijk is het patroon met een opstaand kraagje of wordt het afgewerkt met een beleg. Daarom is er op de rug een ritssluiting voorzien. Bij mijn versie werd de halsuitsnijding verdiept met 1cm en afgewerkt met een biesje. Hierdoor werd die rits overbodig en dus die naad op middenrug ook … . Een tip: als je dit patroon graag wilt maken in een rekbare stof én je kiest voor een afwerking zoals ik, laat dan de naadwaarde aan middenrug weg en knip aan de stofvouw. :-)

Le 500 TOP MANCHE KIMONO  Indie Sewingpattern by DP Studio / Georgette / Organic Fabric / McCall's Palmer Pletsch

En dan ben ik jullie nu heel wat foto's verschuldigd van mogelijke andere combinatie's met deze twee nieuwe kledingstuks. Ik maak er mijn werk van. ;-) 

Een tricot stofje met streepjes in zwart/wit. De stof heeft vooraan ribbels zoals een rib 2x1. De zwaarte en rekbaarheid is ook te vergelijken met een boordstof in rib 2x1. De achterzijde van de stof heeft een mooie structuur. Het witte neemt daar de overhand en de zwarte puntjes liggen iets dieper in de stof. Deze stof kan je zowel aan de voor- als achterzijde gebruiken. Combineer en speel met beide kanten voor leuke accenten.

Deze top kan op verschillende manieren afgewerkt worden: met of zonder kraagje, wel of niet gedubbeld. Naargelang de materiaalkeuze maak je er een zomerse of winterse, feestelijke of dagdagelijkse versie van. De asymmetrische zoom maakt deze top heel speciaal. Draag hem vooraan los of eerder in het onderstuk naargelang de stijl die je die dag wenst. Let ook op de schoudernaad die niet gewoon recht maar licht uitgeschuind naar het voorpand toe loopt.

Zowel de stof als het patroon van de top zijn te krijgen bij Georgette! De stof en het patroon van de broek kocht ik elders. De crêpe viscose vind je o.a. in verschillende kleuren bij ‘Stoffen Claeys’. Het patroon van McCall’s vond ik bij naaipatronen.nl .

Alle oe's en aah's zijn welkom op de FB-pagina en Instagram van Georgette! ;-)

* Crêpe viscose? Ik hoor het sommige onder jullie al denken: ‘hoe verantwoord is die stofkeuze?’. Mijn antwoord: niet! Geen commentaar op het draagcomfort maar wel het milieu onvriendelijke verwerkingsproces. Ondanks dat viscose verkocht wordt als een natuurlijk materiaal is het ecologische aspect ervan alles behalve. De basis van viscose is houtpulp. Om houtpulp om te vormen tot een draad is er een chemische behandeling nodig die heel belastend is voor het milieu. Om die reden vind je ze niet in het aanbod van Georgette en koop ik ze voor mezelf heel uitzonderlijk. Ik maakte deze keer een uitzondering ... inconsequent goed is beter dan consequent fout, niet?  ;-) Een broek die doorheen het voorjaar en de zomer multifunctioneel ingezet kon worden: dat was mijn streefdoel. En het goede nieuws is dat de broek al eindeloos gedragen werd mét verschillende tops. :-)