Hebben jullie ook zo genoten van al die fijne recycleer projecten die er tijdens de meimaand passeerden? Ondertussen zijn we al in juni terechtgekomen (time flies when you're having fun) maar we hebben nog een heel leuke afsluiter om onze upcycling, recykleer, 'Go through your wardrobe, make-do and ment'-maand af te ronden!
Vandaag toont Cleo van Cleolidewij ons één van haar vele recykleer projecten. Wie Cleo kent weet dat ze nog nooit 1 lap stof kocht en een krak is in het verwerken van oude kledingstukken. Scroll snel verder want ze maakte weer een onvergetelijk stuk!

-

Toen Ruth mij vroeg om een gastblog te schrijven voor Georgette en mijn ervaring te delen rond het maandthema upcycling, recykleer, 'Go through your wardrobe, make-do and mend', voelde ik me beste wel vereerd. Sinds ik de naaimachine van mijn oma kreeg – een mintgroene Husqvarna uit 1966 – experimenteer ik graag met stof, naald en draad. Eerst met de stofjes uit mijn moeders stoffenkast maar al snel met oude kledingstukken. Ik ontwikkelde al vroeg de overtuiging dat alles wat oud is een nieuw leven ingeblazen kan worden. Sindsdien vult mijn kledingkast zich gestaag met oude-nieuwe jurkjes, rokjes en shirts. Ik werk (bijna) nooit met patronen. Het liefst modelleer ik ze op mijn eigen lichaam: al passend en naaiend. Het is spannend om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen, om je gevoel te volgen en te leren hoe kledingstukken in elkaar zitten. Ik zou iedere (beginnende) naaister kunnen aanraden om oude kledingstukken te inspecteren, uit elkaar te halen en op eigen wijze terug in elkaar te naaien. 

Ook voor deze gastblog kriebelde het om een nieuw naaiproject te beginnen. Er lag nog een blauwe, tricot jurk in mijn ‘stoffen’-kast. Een model waar ik graag de schaar in wilde zetten. En dat heb ik gedaan. De volledige jurk werd uit elkaar gehaald, verbouwd en terug in elkaar gezet.

Cleolidewij te gast bij Georgette

De kraag heb ik uiteindelijk verwijderd, de knoopjes zijn naar de rug verplaatst en zo behield ik een nauwe halslijn aan de voorkant. Ik versmalde de body en mouwen (die ik eveneens verkortte) en zette het geheel terug aan de rok. Deze verkortte ik zo’n 10 centimeter. Met dit restje stof kon ik een beleg maken en de halslijn netjes afwerken. Ten slotte maakte ik een paar lusjes voor een tailleriempje/lint.

Cleolidewij gastblog @ Georgette

Met het resultaat ben ik blij. Ik vind de knoopjes op de rug mooi en de jurk heeft een heel fijne, luchtige stof. Wellicht maak ik hem binnenkort nog een klein beetje korter, zodat hij iets minder stijf en braaf is.

Cleolidewij gastblog @ Georgette


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe creaties van Cleo? Volg dan zeker haar blog! Hieronder lees je alvast meer over hoe Cleo haar steentje bijdraagt aan het milieu.

Als je de keuze hebt, ga je dan voor de gewone of de bio/eco versie?
Dat is volledig afhankelijk van het soort product, de prijs en de kwaliteit. Idealiter zou ik graag voor de meest milieu- en mensvriendelijke optie gaan.

Wat is je favoriete eco/bio product? 
Mijn zelfgemaakte kleding. Deze hebben vaak al een lang leven achter de rug en krijgen van mij een nieuwe kans in een andere vorm.

Zijn er vaste regels voor een meer ecologische levensstijl?
Nee, er zijn geen regels. Wel gezond verstand en altijd de afweging of iets echt nodig is en of er een beter alternatief is.

Wat is je grootste ecozonde?
Ik vind het een ecozonde dat ik lang moet wachten op warm afwaswater en al het koude, schone water gewoonweg door de gootsteen laat lopen.