Toen de grootmoeder van Sara Houbrechts aka Mie Muis haar op 7 jarige leeftijd een naaimachine kocht - zo'n mini Singer voor kinderen - was het vooral enorm tegen haar goesting dat ze braaf de oefeningen deed die haar grootmoeder haar oplegde. Maar met een doorwinterende naaister als grootmoeder en een mama die ook zeer bedreven is met de naaimachine, was het toch moeilijk om de naaikriebels onder controle te houden.

Toen bleek dat zowel haar dochter als de twee zonen allergisch reageerden op conventionele kledij begon de moeizame zoektocht naar 'propere' alternatieven. Enkel kledij die het GOTS-label droegen, lokte geen allergische reactie uit bij de kinderen. Het besef dat er zoveel chemische stoffen aanwezig zijn in de conventionele kledij, heeft heel de levensstijl van Sara doen veranderen.
Bij de geboorte van haar derde kindje kreeg ze het idee om zelf meer kledij te maken voor zichzelf en de kinderen. Door de positieve reactie's nam ze de dappere beslissing om een eigen, handgemaakte kinderkledinglijn op te starten. Hiermee speelt ze in op de steeds groeiende vraag naar verantwoorde én mooie kledij voor kinderen. Want als ze nu terugkijkt naar de babyfoto's van haar twee eerste kinderen vindt ze het heel jammer dat die meestal heel saai gekleed waren door het kleine aanbod aan 'propere' kledij.
Sara: "enkele jaren terug was het écht moeilijk om mooie en betaalbare kledij met GOTS-label te vinden. Dit is duidelijk zichtbaar op de foto's van mijn twee oudste kinderen. Na de geboorte van de jongste wou ik het echt anders. Ik hoop met Mie Muis meer mensen te kunnen overtuigen om ook op gebied van kledij meer bewustere keuzes te maken!".

Naar aanleiding van onze upcycling, recykleer, 'Go through your wardrobe, make-do and mend' inspiratiemaand nodigde Georgette Mie Muis uit voor een gastblog. Laat je inspireren en lees snel verder!

-

Sinds ik de site van Georgette ontdekte droomde ik er van om met Mie Muis eens een gastblog te verzorgen. Toen Ruth mij onlangs vroeg of ik iets wou doen rond recyclage was ik dan ook letterlijk even sprakeloos ... . Natuurlijk wilde ik dat!
Ik gooi niet graag kleding weg. Al die lappen stof kunnen nog bruikbaar zijn in de toekomst maar 3 kinderen en enkele kilo's later is mijn recyclagestapel oneindig hoog geworden. Deze gastblog kwam dus niet ongelegen. 

Dochterlief had nog geen jeansjurkje in haar kleerkast dus koos ik voor een soepelvallende jeansbroek uit de recyclagestapel.

Mie Muis

Omdat ik helemaal dol ben op de nieuwe Cloud9 stofjes, aankocht voor de zomercollectie van Mie Muis, wou ik er graag een van verwerken in deze creatie. De soepelvallende voile 'Miraleste' is perfect combineerbaar met jeans en heel flatterend bij dochterlief. Ik tekende het patroon zelf: een licht uitwaaierend jurkje met brede biezen. 

Mie Muis Gastblog @ Georgette - Recykleer

Het kleedje is doorstikt met muntgroen organisch naaigaren - een zeer leuk cadeautje dat ik won tijdens de Feestmaand van Georgette - en de zoom kreeg een sierstiksel met bloemetjesmotief. Om het kleedje extra op te vrolijken maakte ik er ineens een ceintuurtje bij in dezelfde stof als de biezen. Wegens gebrek aan mooie bijpassende knopen ben ik voor Kam snaps gegaan. Voor een speelser effect werden twee muntgroene snapjes vervangen door gele sterretjes ...

Mie Muis gastblog @ Georgette - Recykleer

en dit wist dochterlief wel op prijs te stellen. :-)

Mie Muis Gastblog @ Georgette - Recykleer

De boordband van de oude broek kon ik ook niet verloren laten gaan. Deze werd omgevormd tot een haarband met bloemen gemaakt uit de laatste restjes jeans en voile.

Mie Muis Gastblog @ Georgette - Recykleer


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe creaties van Mie Muis? Volg haar pagina op Facebook! Hieronder lees je alvast meer over hoe Sara en haar gezin hun steentje bijdragen aan het milieu.


Wat is je favoriete eco/bio product?
Het is niet echt een product op zich, maar ik ben ontzettend trots op onze grote bio groententuin en boomgaard. Het is vooral mijn echtgenoot die zich hiermee bezighoudt, ik sta in voor de verwerking ervan. Met een beetje geluk zal het op korte termijn lukken om zelfvoorzienend te leven wat groenten en fruit betreft. Daarnaast is mijn favoriete natuurlijke product borstvoeding. Zo puur, natuurlijk en gezond, maar helaas nog geen gemeengoed bij vele jonge vrouwen.
De ecologische stofjes van bij Georgette kunnen uiteraard ook niet ontbreken in de lijst van favoriete producten! :-)

Als je de keuze hebt, ga je dan voor de gewone of de bio/eco versie?
Wij proberen zo veel mogelijk te kiezen voor ecologische en biologische producten. Of we zoeken uit hoe we bepaalde producten op een ecologische manier zelf kunnen maken zoals bijvoorbeeld wasmiddel, shampoo, ... .
Op gebied van eten komt er geen voeding uit “pakskes” op tafel. Helaas merk ik dat je vaak de keuze moet maken tussen ecologisch of biologisch. Wij wonen in een klein dorpje zonder winkels. Als we bijvoorbeeld biologische appels willen moeten we hiervoor de wagen gebruiken, wat niet ecologisch is. We zouden ook mét de fiets bij een plaatselijke boer niet-biologisch appels kunnen kopen ... maar is dit dan beter? Een heel dilemma waar we nog niet volledig uit zijn wat de beste keuze is.
Naar kleding toe heb ik mij voor 2014 voorgenomen om niets te kopen en alles zelf te maken. Ik kies steevast voor biologische stoffen, zowel voor mezelf als voor de drie kinderen, liefst met GOTS-label. Maar helaas moet ik ook af en toe mijn principes opzij zetten als onze oudste zoon een stofje ziet van Angry Birds of dochterlief een Hello Kitty rokje wil ... .

Zijn er vaste regels voor een meer ecologische levensstijl?
Alles start met sorteren. Dit vinden wij als gezin heel erg belangrijk. Maar als je goed wil sorteren en recycleren moet je hier tijd in steken om alle regeltjes te kennen. Het zijn vooral vele kleine dingen samen die het verschil maken.

Wat is je grootste eco-zonde?
Heel erg cliché, maar dat is onze wagen. Een grote Amerikaanse pick-up met plaats voor drie kinderstoelen en een grote koffer waarin een kruiwagen past. Nog een andere grote zonde is water uit plastic flessen. Ik drink veel water, maar ik lust niet alle merken en de afvalberg van plastic flessen is gigantisch. Af en toe onderneem ik weer een poging om kraantjeswater te drinken, maar ik vind het echt niet lekker. Misschien een goed voornemen voor 2015?