Begin deze week zagen we hoe Sara van Mie Muis een afgedankte jeans omtoverde tot een prachtig jurkje voor dochterlief. Uiteraard is ze niet de enige die weet hoe je bestaande kledingstukken kan omvormen tot een verrassend nieuwe creatie. 

Vandaag laat ik jullie kennismaken met Veronique Colman van MaMade. Zoals de ondertitel 'Ecologisch Naaiatelier' al doet vermoeden richt Vero zich vooral op de ecologische mogelijkheden van het naaien. In haar atelier kan je op de eerste plaats terecht voor allerhande herstellingen: dé eenvoudigste ingreep om een kledingstuk nieuw leven in te blazen. Daarnaast is ze er ook steevast van overtuigd dat de stof van ongedragen kledingstukken - die meestal gewoon in de kleerkast hangen - dienst kunnen doen voor iets anders.
Als inspiratie heeft MaMade altijd een klein aanbod recyKleertjes in haar webshop maar het liefst van al gaat ze aan de slag met kledingstukken die de klant zelf binnenbrengt. Vero: "heel populair zijn oude t-shirts met een print van nostalgische waarde. Deze kunnen verwerkt worden tot kruippakje of kinderondergoed. Altijd een topper voor zij die geen afstand kunnen nemen van bv hun oude rock-t-shirts maar het wel graag doorgeven aan de kinderen."

MaMade

Op bestelling maakt ze ook kledingstukken op maat. Je kan kiezen uit haar persoonlijke voorraad 'Stof van onder het stof gehaald'. Toch nog niet voor 100% overtuigd? Dan kan je ook voor een nieuw stofje gaan op voorwaarde dat het het GOTS-label draagt. Vero: "natuurlijk is het ook fijn om te vertrekken van een nieuwe lap stof. Aangezien het aanbod in ecologische stoffen enorm is uitgebreid de laatste jaren, zie ik geen reden meer om een stof te gebruiken waarvan je de herkomst niet kan nagaan. Bij MaMade zetten we graag de puntjes op de "i" en als er een ecologisch alternatief is, dan kiezen we daar automatisch voor!"

Omdat we deze maand bij Georgette vooral de upcycling, recykleer, 'Go through your wardrobe, make-do and mend'- microbe willen verspreiden, toont Vero ons graag haar favoriete upcycling project dat ze samen met haar man verwezenlijkte. Vero: "we waren al een tijdje op zoek naar een kapstok die niet te veel plaats innam in onze smalle inkomhal. Een gezin van 5 verzamelt wel wat jassen, tassen, paraplu's, … . Geruime tijd terug had ik bij mijn mama een rol oud behangpapier teruggevonden. Altijd zonde om zoiets weg te gooien. Toen ik achteraf een aantal lege (en nog half volle) houten tuitjes naaigaren aan het bewonderen was, kreeg ik plots het idee om ze te verwerken tot kapstok. Ik ben gezegend met een handige man die de tuitjes uitboorde zodat ze stevig genoeg bevestigd konden worden aan de muur. De ondergrond is een osb-plaat (een overschotje) dat we - rarara - bekleefden met het behangpapier van mijn mama .... "

MaMade @ Georgette guest - recyclage

"Meestal hebben die echte oude garentuitjes een heel erg mooi label. Bij sommige is het gelukt om het label eraf te pietsen en achteraf terug op te bevestigen. Bij andere ging het verloren en zie je daardoor de bevestigingsvijs … maar uiteindelijk heeft dit toch ook wel een DIY-charme. Niet?"

MaMade

MaMade @ Georgette guest - recyclage

MaMade @ Georgette guest - recyclage


Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van MaMade? Volg haar pagina op Facebook! Hieronder vind je alvast meer over hoe Vero en haar gezin hun steentje bijdragen aan het milieu.

Wat is je favoriete eco/bio product? 
Bessen en groentjes uit eigen tuin: vers, lokaal, biologisch én pure ontspanning (voor mij dan toch ;-) ).

Als je de keuze hebt, ga je dan voor de gewone of de bio/eco versie? 
Sommige producten zijn bij ons standaard bio/fairtrade (oa koffie,rijst, bananen, wortelen, ... ). Voor andere producten wordt het overwogen maar soms blijkt de prijs toch de doorslaggevende factor te zijn. Dit is deels het gevolg van de keuze om als mama van 3 niet meer buitenshuis te werken. Ik wou meer tijd én minder haast en dat is toch ook een beetje eco, niet?

Zijn er vaste regels voor een meer ecologische levensstijl?
Bij alles wat we aankopen wegen we de mogelijkheden af.
Voor voedsel wordt vaak biologisch gekozen. Kleding is dan weer tweedehands, zelfgemaakt met GOTS-stoffen of gerecykleerd, ... . Bij de aanschaf van gebruiksvoorwerpen denken we kritisch na: gaan we het wel degelijk gebruiken, hoe vaak gaan we het gebruiken, kunnen we het eventueel van iemand lenen, kan het door iets anders vervangen worden, ... .

Wat is je grootste ecozonde?
Ondanks het feit dat we heel vaak met de (bak-)fiets naar school rijden, winkelen, ... hebben we onlangs toch een nieuwe auto gekocht. Doordat we jaarlijks naar het Zuiden trekken om te kamperen met de vouwtent, vinden we het erg belangrijk om comfortabel en veilig op onze bestemming te geraken. De alternatieven zijn overwogen maar omwille van het vermogen en de kostprijs was het niet mogelijk om voor een electrische of hybride wagen te gaan. Jammer, maar we proberen het dan weer goed te maken door de kleine afstanden (nog steeds) met de fiets of te voet te doen.