Ik hoef Astrid-Fia De Craecker vast niet meer voor te stellen. Wie haar nog niet kende van haar handgemaakte kledinglijn 'Little Miss Y.' zal zeker één van haar boeken 'Homemade Mini Couture' of 'Homemade Wardrobe' in zijn bezit hebben of op z'n minst deze tegengekomen zijn in de boekenwinkel. Fia was helemaal zot van de Dem Bones collectie van Cloud9 Fabrics en een guest post kon daardoor niet uitblijven!

-

Stof kiezen was slechts een kwestie van seconden. Ik zag Skullstripe - Dem Bones collectie van Cloud9 Fabrics - en dacht meteen aan een broek voor mijn dochter Yma. Kleren voor haar zijn momenteel echt een probleem: geen kindermaat meer maar ook nog geen damesmaat. Om dan nog maar te zwijgen over de tienersmaak die zich aan het ontwikkelen is. Deze loopt niet altijd gelijk met wat ik haar graag zie dragen. Compromissen sluiten dus want jeansbroeken en hoodies kopen bij H&M zijn sowieso geen optie. Toen ik de stof toonde was het snel beslist: ''Jaaaa, zo een broek gelijk Jack Skellington!''. Ahum, we zitten hier met een klein Tim Burton-fanneke. Klein sjanske nog!

Broeken zijn niet meteen hetgene waar ik patroontechnisch plezier aan beleef. De Japanse naaiboekjes werden uitgeplozen en de basis voor dit patroon komt uit ''Check/Stripe,Days of Sewing''. Eerlijk: van het oorspronkelijk patroon bleef eigenlijk na de testversie in teal cool wool niet veel meer over.
Ze wilde een coole broek, een losse broek maar geen 'drollenvanger'. Een chique broek ook maar dan een die vuil mag worden. En toch ook een beetje een meisjesbroek. Zo gezegd zo gedaan! Het werd een bandplooibroek met onzichtbare sluiting. Ze loopt smaller toe naar onder ... 

Jaqueline Skellington

en omdat we meisjes zijn werkten we de zakjes af met aan een zijde een oud roze vintage lingerie satijnlint ...

Jaqueline Skellington 
en aan de ander zijde een mintgroene. De buitenbeennaden werden voor contrast doorstikt met roze.

Jaqueline Skellington

Yma kreeg ook een nieuwe trui met strikjes uit een stuk jogging/moltonstof die ik op de rommelmarkt vond.
Zij blij!

Jaqueline Skellington

Kleren krijgen snel een bijnaam hier in huis. Dat is handig 's ochtends als ik roep ''en doe uw broek aan!'' ''Welke broek?'' ''Awel,die ...vulbijnaamin...''. :-) En zo werd de Jaqueline Skellingtonbroek geboren!


Hieronder vind je meer over hoe Fia en Yma hun steentje bijdragen aan het milieu. 

Wat is je favoriete eco/bio produkt?
Tweedehands en vegan Essenenbrood met gember.

Als je de keuze hebt, ga dan voor de gewone of de bio/eco versie?
Hangt ervan af. Als het over voedsel gaat kies ik meestal voor bio ook al is die duurder. Vaak scheelt het echt niet zoveel en de smaak van de meeste bioprodukten zijn echt wel beter. Van bio-kattebakvulling ben ik dan bijvoorbeeld weer afgestapt. Azijn die ik gebruik om te poetsen is dan ook weer niet bio maar de appelazijn die ik gebruik in gerechten dan weer wel.

Zijn er vaste regels voor een meer ecologische levensstijl?
Ik probeer in mijn huishouden mijn liefde voor DIY zoveel mogelijk door te trekken. Het is niet altijd evident in drukke periodes maar als het kan koop ik zo weinig mogelijk dingen/produkten en maak ik zelf wat we nodig hebben. Verzorgingsprodukten zoals demaquillant, dagcremes, body butter en scrubs zijn homemade en daardoor ook goedkoper en volledig uit natuurlijke ingrediënten. De afschminkdoekjes zijn zelf gemaakt uit badstof en dus wasbaar waardoor er geen watjes meer worden weggegooid. We poetsen met sodakristallen en DIY-allesreiniger (op basis van azijn en citrusschillen) in plaats van chemische produkten. Wassen doen we met Indische wasnootschalen. Naast afval sorteren proberen we zo weinig mogelijk afval te KOPEN: winkelen met eigen boodschappentas en herbruikbare zakjes voor groenten en fruit.

Wat is je grootste eco-zonde?
Elke dag een bad ... maar we hebben geen tv dus dat weegt op. Niet? ;-)