Onze laatste 'Georgette Guest' dateert van … ahum … augustus 2014 (!!!). Hoog tijd om de draad opnieuw op te pikken, niet waar! ;-) Ergens in 2014 vroeg ik Jo - aka Jo Chapeau - al of ze zin had om te gastbloggen. Daarom stond ze nu als eerste op mijn verlanglijstje. Ik was heel blij te mogen horen dat ze er nog steeds zin in had! :-)

'Jo Chapeau' behoort tot een van mijn favoriete Belgische blogs. Iedere post opnieuw ben ik verrast door een naaisel of een breiwerk of een hoedje of … . En dat tempo, daar kan ik alleen maar van dromen (wanneer startte ik met het naaien van die winterjas … ?).

Ik ben zo trots dat ik deze geweldige foto's van haar zonen, in zelfgemaakte truien, met stof van bij Georgette op mijn blog mag tonen. Scrollen jullie maar snel verder! 't Is de moeite!

-

Wat zou u doen als één van uw favoriete stoffenwebshops vraagt om een gastblog te schrijven ? Ik denk dat ik het antwoord al weet, maar mocht u twijfelen aan mijn antwoord ... ik was meteen heel enthousiast en kon alleen maar 'JA' antwoorden!Ik denk dat Georgette in mijn naaicarrière steeds een constante is geweest tijdens mijn stoffenzoektocht. Op regelmatige basis snuister ik door de webshop. Niet alleen omdat ik het bewonderenswaardig vind dat Georgette alleen maar voor de hoogste groene kwaliteit kiest en dus enkel stoffen aanbiedt die het GOTS-label dragen, maar ook omdat een droog gevoelig huidje hier zulke kwalitatieve stoffen wel kan appreciëren. En als ik te veel twijfel en op mijn scherm maar geen keuze kan maken, dan spring ik graag eens binnen bij Pand42 om alles door mijn handen te laten glijden vooraleer ik beslis.Het geluk was helemaal aan mijn kant, want ik mocht volledig mijn eigen ding doen. Ik mocht de stoffen uitkiezen die mij het meest bevielen, of beter gezegd, die mijn zonen bevielen. En die zonen kozen deze keer resoluut voor groen. Hun voorkeur ging uit naar de kakigroene marl tricot én naar een nieuwe trui, hun absoluut favoriete zelfmaakkledingstuk van dit moment. Nu de lente voor de deur staat, kan een trui perfect ook in een stevige tricot en hoeft het geen warme plush sweater meer te zijn. Bovendien kan ik die extra brede tricots enorm appreciëren ... met wat geschuif met de patroondelen hoef ik zo merkelijk minder stof te bestellen.

Georgette koos voor mij een passende tricot uit voor boorden en accenten. Echt, perfecter kon gewoonweg niet ! Het werd er eentje van Froy & Dind : stripes xs-blue ... laat u vooral niet misleiden door de naam ervan.We gingen duidelijk voor twinning. Ik deed dat wel al vaker, maar nu ze beiden op een verschillende school zitten, komt het steeds minder voor dat ze samen worden gezien in hun gelijkaardige outfits. Dus zie ik er eigenlijk nog minder graten in. Voor beiden werd het patroon van de leather sweater boven gehaald.  

De jongste kreeg een vrij sobere versie zonder schouderstukken, maar met een grote buidelzak. Daarvoor knipte ik het voorpand door, op vijf cm van de zijnaden.

De oudste kreeg wel schouderstukken waarbij ik een paspel voorzag waar ik het koordje er gewoon terug uittrok eenmaal afgewerkt. De oudste kreeg ook twee contrasterende paspelzakken, volgens de Zonen 09 - methode. Omdat er dan sowieso moet verstevigd worden, werden het uiteindelijk valse paspelzakken omdat ik vreesde dat de zakken anders te zwaar zouden doorhangen.

Beide zonen zijn keiblij met het resultaat !  Laat u dus vooral niet misleiden door hun serieuze poseerblikken.  Als jonge pubers krijgen ze hier steeds medezeggenschap over welke foto's al dan niet openbaar gemaakt worden en hun zotste fratsen wilden ze liever binnen de privésfeer houden.

 -

Stof: 'Green Marl' van Leibenskleidung & 'Stripes xs Blue' van Froy&Dind beide van bij Georgette
Patroon: 'Leather Sweater' van La Maison Victor

Alle oe's, aah's (of awoe's) zijn welkom op onze FB-pagina! ;-) 

-

We horen graag van onze gastblogger wat zij doen om hun steentje bij te dragen aan het milieu. Want naast zelf kledij maken (mét ecologische stoffen) zijn er een hoop andere zaken die je ecologische voetafdruk klein houden. Hieronder vind je de tips van Jo en haar gezin. :-)

Wat is je favoriete eco/bio produkt?  
Zonder twijfel mijn schoenen van Nathalie Verlinden en Ellen Verbeek. Niet goedkoop, dus worden ze meestal wel in soldenperiode gekocht. En aangezien er binnen ons gezin op kledijvlak weinig aankopen worden gedaan, mag een paar mooie schoenen wel al eens, niet?

Als je de keuze hebt, ga je dan voor de gewone of de bio/eco versie?
Vaak kiezen we voor het bio alternatief, zeker als het op smaak aankomt. Tegenwoordig worden bio etenswaren bv. in verschillende winkelketens zelfs steeds toegankelijker. In de wekelijkse Colruytkar worden hier dan ook regelmatig bio etenswaren aangetroffen.

De laatste jaren werd de moestuin ook steeds meer uitgebreid en wordt er volledig volgens de ecologische principes van Velt getuinierd. Heerlijk vind ik het om vooral in de zomer de tuin in te wandelen en uit te kiezen wat we “eens zullen eten”.

Als gezin sloten we ons aan bij de voedselteams en trachten op die manier ook voor een duurzamere keuze te gaan bij de aankoop van voedsel.

Maar ook bij de aankoop van elektrotoestellen bv. werden steeds wel eco vriendelijke keuzes gemaakt.

Zijn er in het gezin vast regels voor een meer ecologische levensstijl?
De basisregel in ons gezin is dat alle korte afstanden per fiets worden uitgevoerd. Zo gaan ‘mijn mannen’ elke dag door weer en wind met de fiets naar school, de sportclub of het werk. Enkel als  het al eens hard regent (én er een chauffeur ter beschikking is), wordt er een uitzondering gemaakt voor de sportclub.

Aangezien ik zelf elke dag 60 km verderop in onze hoofdstad ga werken, deed ik deze afstand in het verleden met de trein, maar ondertussen carpool ik al enkele jaren, wat me per dag toch zo’n twee uur tijdswinst oplevert. Die tijdswinst is zo’n grote luxe dat ik die momenteel niet wil afgeven, maar sowieso blijft onze wagen minimum 2 à 3 dagen per week in de garage staan.

Anderzijds drinken we standaard kraantjeswater, gebruiken regenwater waar kan, hebben enkel een douche, installeerden zonnepanelen, proberen onze afvalhoop zoveel mogelijk te beperken, … eigenlijk zaken waar we zelfs niet zo hard meer bij stilstaan.

Wat is je grootste eco-zonde?
Zelf krijg ik regelmatig de opmerking dat de verwarming wel een graadje minder mag. Ik heb er nochtans geen problemen mee om een extra trui aan te trekken, maar ik moet toegeven dat ik het graag aangenaam warm heb, al betekent dat niet dat onze verwarming dan 22°C moet aangeven. De zonen zijn fervente sporters en bovendien nog volop aan het groeien. Met een Decathlon op amper 10 min rijden is de verleiding nog altijd te groot om daar snel de sportoutfits aan te kopen, terwijl er ondertussen wel al eco vriendelijke en meer duurzame alternatieven ter beschikking zijn.