Meerdere kledingstukken uit 'Homemade Wardrobe' staan op de wishlist maar mijn bezoek aan de Contemporary Fashion Days (ofte 'stockverkopen in Antwerpen' zoals we in de volksmond zeggen) deden mij beslissen om het februari jurkje te maken. Ik geloof dat dit begin november was en een dikke, zware, wollen stof van Dries Van Noten had mijn hart veroverd. Ik zag mezelf al schitteren in een warme, feestelijke winter versie. Bij deze werden andere naaiprojecten opzij geschoven voor dé jurk die ik ging dragen tijdens de feestdagen. 

Dit was uiteraard buiten mijn 'model' en - waarschijnlijk overdreven - perfectionisme gerekend. Mijn brede schouders, smallere taille en holle rug zorgen er altijd voor dat ik tussen twee maten val. Omdat het bovenstuk echt perfect moest zitten maakte ik eerst een pasvorm in katoen. Op sommige plaatsen moest ik versmallen en dan weer verbreden. Pasvorm part II bleek perfect te zijn. Ook wou ik de kapmouwtjes vervangen door halflange mouwen. Ik hou van kledingstukken waarbij ik direct aangekleed ben en bij een winterjurk zijn mouwen dan wel een must. De mouwen van de november jurk uit hetzelfde boek leken mij perfect. De mouwinzet werd aangeduid, het kapmouwtje weggeknipt en de mouwkop nagemeten en aangepast. Dit ging eigenlijk vlotter dan verwacht en testversie 1 bleek meteen te kloppen. Een meevaller!
Het fijne aan het maken van pasvormen is dat je een goede basis hebt om een volgende keer opnieuw van te vertrekken of op verder te werken. Het is tijdrovend maar zeker de moeite. Zoals Fia ook vernoemt in het boek: "kies voor projecten die je een beetje schrik aanjagen, die misschien zelfs een beetje boven je niveau zijn en daag jezelf daarmee uit". Voldoening verzekerd!

Maar als ik ook eerlijk mag zijn: ik heb het kleed echt vervloekt! Op sommige momenten heb ik zelf getwijfeld of we ooit vriendinnen zouden worden. Kerst en Nieuwjaar gingen voorbij en Chinees Nieuwjaar werd de nieuwe deadline … helaas ook tevergeefs. Maar uiteindelijk werkte ik voorbije weekend het kleed af! Met als kers op de taart een prachtige zon op zondag.
Wie maalt er eigenlijk om die eindejaarsfeesten als er een Feestmaand bij Georgette is. ;-)

Georgette - february dress - Homemade Wardrobe


Het liefst had ik een drie- of tweedubbel kraagje gemaakt maar met deze dikke stof was het praktisch onmogelijk. De kraag kreeg wel een contrasterende onderkant. Solid-Shell van Cloud9 Fabrics uit de winkel van Georgette maakte een perfecte match. Diezelfde stof gebruikte ik ook gedeeltelijk aan de binnenkant van de mouwen. Ik maakte ze trouwens zo dat ik altijd de keuze heb tussen wel of geen omslagje.
De jurk sluit aan de achterzijde met een blinde rits die mooi eindigt tussen het peter pan kraagje.

Georgette - Homemade Wardrobe

Voor de roklengte koos ik voor net iets langer dan normaal. Door de zware stof heeft het rokdeel echt wel die lengte nodig om niet 'poefachtig' over te komen. Deze net op de knielengte doet de jurk het beste eer aan.

Georgette - Homemade Wardrobe


Wat ik jullie zeker wil meegeven is dat het patroon vernuft in elkaar zit. Zo bestaat het rokdeel uit verschillende panden. De naden zitten telkens verwerkt tussen twee plooien en die lopen dan weer gelijk met de naden van het bovenstuk. Een hele uitdaging om alles juist te laten uitkomen maar zeker de moeite om extra aandacht aan te geven. De plooien zijn asymmetrisch verdeeld wat toch ook wel net dat extraatje meer geeft.

Georgette - Homemade Wardrobe

Zoals Fia aanraadt gaf ik de jurk een volledig voering. Voor het bovenstuk koos ik voor zwarte katoen die nog in mijn kast slingerende. Het rokdeel kreeg een standaard voeringstof die ik kocht op een stockverkoop.Hieronder meer over mijn persoonlijke 'eco standaarden' bij de aankoop van stoffen:

als particulier wordt het steeds makkelijker om leuke katoen en tricot te vinden die het GOTS label dragen. Bij deze maak ik dus gewoon geen uitzonderling, hoe mooi ze soms ook zijn. Waarom kan je hier lezen. Verantwoorde wollen stoffen daarentegen blijven ofwel moeilijk te vinden of gewoon onbetaalbaar. Om die reden probeer ik zoveel mogelijk alles dat geen katoen is tweedehands of bij stockverkopen te vinden. Daarnaast blijft recyKleren natuurlijk een topper. Vooral omdat dit één van de beste manieren is om écht goedkoop zelf kleding te maken.

Stoffen die je koopt op de 
Contemporary Fashion Days zijn doorgaans oerdegelijk maar niet biologisch. De oorsprong ervan is ook totaal niet te achterhalen. Het Honest by label van Bruno Pieters is hier net iets anders in en geeft wel extra informatie. Bij hem maak je meer kans om een aantal 100% verantwoorde stofjes te vinden. Voor mij dus een vaste stek om op jacht te gaan. 

-

Deze jurk was er niet geweest zonder de geweldige hulp van mijn juffrouw Martine! 1000x dank voor het eeuwige geduld! :-)