Ik leerde Kelly kennen als oa een van de meisjes achter - wijlen - 'Style Me Green': een blog over lifestyle met een hoge dosis duurzaamheid. Vijf jaar geleden waren die nog niet zo dik bezaaid en was het voor mij een "opluchting" te zien dat er ook andere dames zich bezig hielden met deze problematiek. Ondertussen doet Kelly gewoon verder op 'Ma vie en vert'. Het thema 'ecologische levensstijl' is nog steeds de gouden draad doorheen haar persoonlijke blog en wordt in al zijn facetten uit de doeken gedaan. Ik vertoef heel graag op de blog van Kelly. Ik hou van haar humor, enthousiamse en motto 'Beter inconsequent goed dan consequent fout' … . Want eerlijk: That's how we roll, Kelly en ik! Het verschil tussen ons is dat Kelly er effectief over schrijft en het deelt met de wereld. Ze inspireert met haar tips&trics en daarom ben ik fan van haar!

Kiezen voor duurzame kledij is een vaste waarde in haar levenststijl én dan wordt er ook al eens zelf iets gemaakt. :-) Ik verwelkom Kelly (en haar schone benen) met een diepe buiging!

-

Net als de meeste Georgette Guests kan ik dit gastberichtje beginnen met een korte lofzang over Georgette. Toen de zaakvoerster van mijn favoriete stoffenwebwinkel voorstelde om als gastblogster met nieuwe stofjes aan de slag te gaan, was dat sowieso an offer I couldn’t refuse. Enthousiast was ik direct, en geen beetje. Ik ben fan van het eerste Georgette-uur en 99% van de stoffen die ik nieuw koop, koop ik bij Georgette. Dus ahum, jawel, "Georgette-superfan" mag je me best wel noemen. Niet erg origineel, om dit bericht met een lofzang te beginnen, ik weet het wel, maar originaliteit is, zoals jullie zullen zien, niet mijn focus bij mijn naaiprojecten. Ik wil wél degelijke, eerder tijdloze dan trendgevoelige én ecologische naaisels. Een jaar of zeven geleden startte ik namelijk mijn Project 100% Groene Kleerkast. Sindsdien koop ik enkel nog tweedehands of nieuw-maar-dan-wel-ecologische kleding. Of maak ik het zelf, natuurlijk, met tweedehands stoffen of kleding of uiteraard eco stoffen. Enter Georgette.

Georgette Guest // Sewing Pattern 'Plantain' Deer&Doe // Burda

Na even wikken en wegen koos ik twee lapjes om mezelf van kop tot teen in het nieuw te steken. Oké, 'tot teen' is veel gezegd, want een van de kledingstukken die hoog op mijn maaklijstje stonden, was een short. Die maakte ik uit een metertje chique chambray van c. pauli. Als bovenstuk maakte ik een eenvoudig T-shirt uit een metertje tricot van Truecolours. Heel erg functionele naaisels, als in: ik had gewoon écht een deftige nieuwe short nodig. Ook mijn stapeltje T-shirts-die-ik-voor-het-werk-kan-dragen was stilaan aan het krimpen, dus hop, twee nieuwe toevoegingen aan mijn Groene Kleerkast!

Of nee, eigenlijk lieg ik: ik voegde niet twee maar vier nieuwe kledingstukken toe. Dat ik een bovenstuk wilde, stond vast, maar ik geraakte er maar niet uit welk model ik zou maken. Ik sukkel de laatste maanden nogal met kleding voor mezelf. Ik weet niet goed meer wat bij mij(n lijf) past, en daardoor weet ik dus ook niet meer goed wat ik best voor mezelf naai. First world problems, I know. Ik maakte twee andere modelletjes, maar was van geen van beide zodanig tevreden dat ik nòg een exemplaar wilde. Dus naaide ik een T-shirt dat ik al in verschillende stofjes heb: de - licht aangepaste - Plantain van Deer&Doe. Weinig vernieuwend of origineel dus. Maar wél volledig 'mijn' kleur (en zo leuk met die donkerblauwe en beige stipjes!), en da’s dan weer enigszins vernieuwend voor iemand die vaak zwarte T-shirts draagt.

Georgette Guest // Sewing Pattern 'Plantain' Deer&Doe // Burda

Ook voor de short deed ik eigenlijk een copy-paste. Een paar jaar geleden maakte ik deze short een eerste keer, maar dan in een teststofje en zonder al te nauw te kijken naar de afwerking. Ik maakte hem tussen saunaën, jacuzziën en railbiken door, tijdens een vakantie in de Ardennen. Dus ja, je begrijpt wel dat de afwerking een iets lagere prioriteit had, toch? Intussen was die testversie al danig versleten en werd het tijd voor the real deal: een exemplaar uit luxueuze chambray (echt, ik was direct verliefd op de kleurschakeringen in de stof!). De chambray van c. pauli is iets stijver en is dan ook geschikt voor een short die wat 'poef' hoort te staan. Hij heeft de afgelopen weken al meer rond mijn heupen gehangen dan in de kast gelegen, mijn basic maar toch chique short. Dus jawel, ook met dit naaisel wreed content.

Georgette Guest // Sewing Pattern 'Plantain' Deer&Doe // Burda

Georgette Guest // Sewing Pattern 'Plantain' Deer&Doe // Burda

Stoffen: 'Chambray - Grey' - C. Pauli & 'Neeps Turquoise' - Truecolours beide van bij Georgette 
Patronen:  'Plantain' van Deer&Doe (gratis patroontje!) & Short nr. 105A-072013 uit Burda van juli 2013

Alle oe's en aah's zijn welkom op onze FB-pagina! ;-)

-

We horen graag van onze gastblogger wat zij doen om hun steentje bij te dragen aan het milieu. Want naast zelf kledij maken (mét ecologische stoffen) zijn er een hoop andere zaken die je ecologische voetafdruk klein houden. Hieronder vind je de tips van Kelly. :-)

Wat is je favoriete eco/bio product?
Ik twijfel tussen mijn fiets en chocolade van Lovechock. Maar van mijn fiets geniet ik quasi dagelijks, dus hop: mijn fiets! Ik vind het ook leuk dat er zo veel toffe herinneringen aan deze en vorige fietsen hangen. Als tiener fietste ik bijvoorbeeld naar mijn paard, met een kar achter mij met daarin zadel en andere benodigdheden om te gaan paardrijden. Ik vond het geweldig om met die kar door het dorp te sjeezen, en zonder die fiets had ik niet zo vaak kunnen gaan paardrijden, dus hoera voor de fiets!

Als je de keuze hebt, ga je dan voor de gewone of de bio/eco versie?
Bio/eco, zolang het steek houdt. In de supermarkt koop ik bijvoorbeeld zo weinig mogelijk in plastic verpakte groenten, ook al is de groente in plastic biologisch. Gelukkig is er een bioboerderij in de buurt en kan ik dus meestal biologische én onverpakte groenten kopen.

Zijn er in het gezin vaste regels voor een meer ecologische levensstijl?
Ze staan (nog?) niet op papier, maar ze bestaan zeker wel. Wat had je gedacht van iemand die blogt over haar groene levensstijl? :-D Consuminderen, elektrominderen, vegetarisch/plantaardig eten, kraantjeswater drinken, plastic verpakkingen beperken, eerder fietsen dan de auto gebruiken, kringwinkelen, upcyclen, enkel bio cosmetica gebruiken én ook zelf cosmetica maken, ecologisch bouwen en inrichten … Ook mijn hobby’s pak ik graag zo duurzaam mogelijk aan. Maar ik zeg ook wel altijd: beter inconsequent goed dan consequent fout!

Wat is je grootste eco-zonde?
Graag eten. Ik zou kunnen content zijn met heel erg simpel eten, en dat ben ik meestal wel, maar soms wil ik per se tempeh - niet verkrijgbaar zonder plastic verpakking - of chocomousse op basis van zijden tofu - idem. Dat zijn ook nog eens voedingswaren die niet van achter de hoek komen, dus ook op dat vlak minpunten. Och ja, ik doe mijn best, en daarbij voel ik me sowieso beter dan mocht ik er niets aan proberen doen.