Duurzaamheid is heel belangrijk voor mij en ik probeer dit gegeven dan ook zoveel mogelijk door te trekken in mijn levensstijl. Niet altijd evident, zeker als je weet dat het gros van de mensheid duurzaamheid nog steeds associeert met hippie’s en geitenwollensokken. Op zich heb ik niets tegen deze twee (en kan ik de associatie soms wel begrijpen) maar duurzaamheid kan mij pas echt bekoren als stijl, design en/of innovatie er ook mee gemoeid is.

Ethical Fashion Show Berlijn 2017 - Poster

Om die reden bezocht ik enkele weken terug de ‘Ethical Fashion Show’ in Berlijn. Met hun slogan ‘It will last forever if you do it right’ toonden ze een gevarieerd aanbod van zowel bekende als minder bekende verantwoorde modelabels. Ik kreeg er een blik achter de schermen van wat zij in het najaar van 2017 zullen brengen (very exciting indeed!) maar kwam er ook meer te weten over hun inspanningen naar o.a. duurzame productie.
De meest evidente en meest gekende manier om duurzaam te produceren is het gebruik van natuurlijke vezels zoals katoen en hennep die biologisch geteeld en ecologisch verwerkt worden. Minder gekend is het verwerken en recycleren van bestaande (niet natuurlijke) materialen tot textiel én zelfs het verwerken van restafval uit de visindustrie. Ook zijn er verbeterde en geoptimaliseerde technieken om dierlijk leder te bewerken op een milieuvriendelijke manier.

Ethical Fashion Show Berlijn 2017 - Impression

Ieder label heeft zijn eigen visie en focus op duurzaamheid. Allemaal anders en allemaal even interessant! Ik selecteerde drie labels die ik van dichtbij mocht bekijken op de ‘Ethical Fashion Show’. Ze bleven mij het meeste bij én daarom wil ik ze heel erg graag met jullie delen.

1. Alina Schürfeld is het gezicht achter het duurzame schoenenlabel ‘ALINASCHEURFELD’. Haar schoenencollectie's zijn een spreekbuis om een visie over te brengen en mij wist ze in een oogopslag te overtuigen: duurzame en verantwoorde damesschoenen die ver boven het geitenwollensokgehalte staan én bewijzen dat verantwoord niet wil zeggen dat je moet inboeten aan stijl en elegantie.

Ethical Fashion Show Berlijn 2017 - Alineschuerfeld

Een van haar stokpaardjes is het gebruik van zalmleder. Zalmleder? Dat klinkt op het eerste zicht een beetje raar en niet echt verantwoord. Maar niets is minder waar. Zalmleder wordt gemaakt uit zalmvellen afkomstig uit de visindustrie. Normaal 'verdwijnen' deze op de afvalberg en op deze manier wordt het afval verwekt tot een bruikbaar en duurzaam product. Als je er over nadenkt is het ook absurd om dieren te kweken enkel en alleen om hun huid te kunnen verwerken. Een ander pluspunt is dat zalmleder de look heeft van crocodillen- of slangenleer wat voor een extra trendy touch zorgt.  

Ethical Fashion Show Berlijn 2017 - Alineschuerfeld

Mijn lievelingspaar dat in het najaar van 2017 zal uitkomen, zijn deze fel blauwe bottines (ik begin alvast te sparen ;-) ). Net als alle schoenen van ALINASCHEURFELD is het leder dat gebruikt werd plantaardig gelooid. Plantaardig looien is een milieuvriendelijke manier om dierenhuiden te verwerken tot leder. Het looizuur is samengesteld uit verschillende planten waarbij schors, takken, bladeren en zelfs vruchten worden gebruikt. Het eindresultaat is een leder dat op de eerste plaats veel duurzamer is dan chemisch gelooid leder én op het einde van zijn levensduur ook volledig afbreekbaar is door de natuur zonder schadelijke reststoffen achter te laten. 

Doordat ALINASCHEURFELD materialen kiest die afkomstig zijn uit restafval en materialen die volledig degradabel zijn komen we een stapje dichter bij het close-the-loop principe.

Ethical Fashion Show Berlijn 2017 - Alineschuerfeld

2. Wat gebeurt er als je op wetenschappelijke wijze mode benadert? Wel, dan krijg je een innovatief product zoals dit met rabarber gelooid leder ‘Deepmello’. Ik volg Deepmello al een tijdje maar het was de eerste keer dat ik hun leder in het echt zag, voelde en ruikte. Ook kwam ik meer te weten over de drive achter dit label …. en nu ben ik meer dan fan!

Ethical Fashion Show Berlijn 2017 - Deepmello

Beide oprichters zijn wetenschappers en met hun label willen ze aantonen hoeveel potentieel er in één enkele plant - in dit geval rabarber - zit. Daarnaast willen ze met verbeterde verwerkingstechnieken ook het milieu beschermen. Het begrip duurzaamheid wordt op alle vlakken en in elke onderdeel van het proces doorgetrokken. Zo is de productie voor 100% binnen Duitsland met zo kort mogelijke transportafstanden: van de teelt van de rabarber tot het looien van het leder.

Dit rabarberleder is zelfs GOTS gecertificeerd, wat een serieuze prestatie is binnen de lederindustrie. Naast milieuvriendelijk is het ook huidvriendelijk wat niet alleen van belang is voor mensen met een gevoelige huid. Want wist je dat de huid het grootste orgaan is van ons lichaam en heel gemakkelijk (schadelijke) stoffen opneemt die o.a. aanwezig zijn in onze kledij? 

Ethical Fashion Show Berlijn 2017 - Deepmello

Onder dezelfde merknaam heeft Deepmello ook een eigen mode- en accessoirelijn met - uiteraard - hun leder in verwerkt. Ieder stuk is een mooie basis voor ieders kleerkast met net dat tikkeltje meer. 

Het was de eerste keer dat ik er bij stil stond (en er van overtuigd was) dat wetenschappers best wel fashionabel kunnen zijn. ;-) Neem zeker eens een kijkje op hun website. Ondertussen hebben ze hun productlijn verder uitgebreid met een verzorgingslijn op basis van - rarara - rabarber.

Ethical Fashion Show Berlijn 2017 - Deepmello

3. Scandinavische merken veroveren op een of ander manier altijd net ietsje meer mijn hart dan andere. Daarom selecteerde ik als afsluiter ‘By Signe'. Dit Deens modemerk ontwerpt en maakt in eigen atelier uitgepuurde collectie’s met een (typisch) Scandinavisch look. De focus ligt op vrouwelijke easywear. De collectie’s bestaan uit basics die onderling combineerbaar zijn. Ook zijn er multifunctionele stuks die van rok tot jurk en visa versa omgevormd kunnen worden.

Ethical Fashion Show Berlijn 2017 - By Signe

Met deze uitgepuurde collectie wil ze de mogelijkheid bieden (en bewijzen) dat je met enkele basisstukken heel gevarieerde outfits kan creëren. Daarnaast zijn alle gebruikte stoffen geselecteerd op duurzaamheid: van biologische bamboe en katoen tot Tencel. Er wordt zo min mogelijk stof verspilt bij het knippen en overschotten worden verwerkt tot lingerie.

Ethical Fashion Show Berlijn 2017 - By Signe

De keuze voor duurzame en verantwoorde materialen en de bewuste keuze voor kleinschalige productie maken dit label echt uniek. By Signe blijft ver weg van de massaconsumptie en wil consumenten laten nadenken over elk stuk dat wordt aangekocht. 

Ethical Fashion Show Berlijn 2017 - By Signe

Ik geloof dat het uitbouwen van een doordachte, duurzame én persoonlijk ingevulde kleerkast de toekomst is. Zelf investeer ik graag in een beter stuk waar ik dan ook heel veel zorg voor draag zodat ze jaren meegaan én ik er ook jaren plezier aan heb. Denken jullie na over ieder stuk dat aangekocht wordt? Of is mode voor jullie eerder iets vluchtig? Ik hoor graag jullie verhaal op onze FB-pagina. :-)