Ik geef toe, telkens weer voel ik mij zeer vereerd als een blogger Guest wilt zijn bij Georgette … . Het enthousiasme waarmee ze een stof selecteren, de foto's en teksten die ik in mijn mailbox krijg, … . Het is altijd een fijn proces waar ik heel gelukkig van word. :-) Deze keer wist ik Chiara van 'Billie Jules' 'te strikken'. :-) Ik ontdekte haar blog ergens vorig jaar en ik kan mij nog herinneren dat ik aangenaam verrast was door de mooie projecten die ze vooral voor zichzelf maakt. Ik ben echt fan van dames die voor zichzelf naaien en zo op hun manier een eigen stijl creëren.

Wat ik niet wist is dat Chiara sinds kort ook werk maakt van haar ecologische voetafdruk … . Altijd interssant om te horen als iemand bezig is met hoe verantwoord een product is. Je merkt het niet altijd aan hun blog of Instagram feed maar ik vind het verrassend hoeveel mensen wél op de hoogte zijn van de sociaal en ecologische toestand in de mode- en textielsector. En ze hier op een persoonlijke manier toch verbetering in willen brengen door bv minder en bewuster aan te kopen, eerder te kiezen voor 'propere' productie, ... .

Bewonder niet alleen de mooie foto's die Chiara voor deze Guest post maakte, lees zeker ook het mini interview onderaan én de tekst die ze schreef bij de foto's. Ze ging steevast voor de voile stof 'Manu Forest' van Cloud9 Fabrics. Een kwaliteit die ik eigenlijk alle naaisters wil aanraden die graag voor zichzelf naaien. Deze fijne katoen kwaliteit leent zich perfect voor luchtige bloesje en jurken. Niet alleen aangenaam om te dragen maar ook heel aangenaam om te verwerken.

-

Enkele maanden geleden bekeek ik de documentaire 'The True Cost'. Ik raad iedereen aan hem te bekijken. Het geeft je een duidelijk beeld van wat er zich achter de schermen van de mode industrie afspeelt. Zelf was ik me al langer bewust van de werkomstandigheden in lageloonlanden, zeker na Rana Plaza. Als een kledingstuk €3 kost, is er toch iets niet pluis? Wat ik niet wist is hoe groot de impact eigenlijk echt is. Ook op ecologisch vlak is de modesector niet goed bezig en is daardoor wereldwijd één van de meest vervuilende industrieën van deze moment ... . Mijn ogen waren helemaal geopend. Onder het motto 'Be the change you want to see in the world' ging ik op zoek naar 'betere' stoffen. Om eerlijk te zijn was ik vrij teleurgesteld. Er is weinig tot geen transparantie als het over de productie van stoffen gaat. De stoffen die ik wel tegen kwam, waren dan weer veel te kinderlijk voor mij.

Nog niet zo lang geleden ontdekte ik Georgette. Bij haar is het aanbod iets gevarieerder en voor elk wat wils. Haar filosofie is gebasserd op transparantie, zowel op ecologisch als sociaal vlak. Helaas sta ik door mijn uit de hand gelopen stoffencollectie - als ik elke dag een kledingstuk zou maken zou ik gerust een jaar lang kunnen naaien - op 'fabric lockdown'. :-)

En toen kreeg ik dat mailtje van Ruth met de vraag of ik Georgette Guest wou zijn. Oh boy, yes I do I do I DO! Ik was aangenaam verrast door de leuke prints van Cloud9 Fabrics die Ruth me voorstelden. De voile 'Manu Forest' de ik koos heeft een zekere speelsheid, zonder kinderlijk te zijn. De 'Kielo Wrap Dress' van Named Patterns stond al lang op mijn verlanglijstje. Die twee zijn een match made in heaven! Het kleed zit zalig en de voile is heel luchtig en helemaal holiday proof. De foto's werken dan ook genomen tijdens mijn laatste vakantie in Turkije. Ik liet me helemaal gaan ... :-)

Georgette Guest // Sewing Pattern 'Kielo Wrap Dress' Named Clothing // Billie Jules // Made with lovely organic voile // Cloud9 Fabrics // More sewing inspiration & organic fabrics

 

Georgette Guest // Sewing Pattern 'Kielo Wrap Dress' Named Clothing // Billie Jules // Made with lovely organic voile // Cloud9 Fabrics // More sewing inspiration & organic fabrics

Georgette Guest // Sewing Pattern 'Kielo Wrap Dress' Named Clothing // Billie Jules // Made with lovely organic voile // Cloud9 Fabrics // More sewing inspiration & organic fabrics

Georgette Guest // Sewing Pattern 'Kielo Wrap Dress' Named Clothing // Billie Jules // Made with lovely organic voile // Cloud9 Fabrics // More sewing inspiration & organic fabrics

Georgette Guest // Sewing Pattern 'Kielo Wrap Dress' Named Clothing // Billie Jules // Made with lovely organic voile // Cloud9 Fabrics // More sewing inspiration & organic fabrics

Het ziet er niet alleen mooi uit, het voelt ook goed. Een schoon kleed met een schoon geweten! ;-) Bedankt Ruth! Ik ben helemaal verliefd op de jurk, de stof én het naaipatroon. 

-

Wil je meer weten over de impact van Fast Fashion zowel op ecologische als sociaal vlak? Bekijk dan net als Chiara de film 'The True Cost'.

Stof: voile katoen 'Manu Forest' van Cloud9 Fabrics
Patroon: 'Kielo Wrap Dress' van Named Clothing

Alle oe's, aah's zijn welkom op onze FB-pagina! ;-)

-

We horen graag van onze gastblogger wat zij doen om hun steentje bij te dragen aan het milieu. Want naast zelf kledij maken (mét ecologische stoffen) zijn er een hoop andere zaken die je ecologische voetafdruk klein houden. Hieronder vind je de tips van Chiara. :-)

Wat is je favoriete eco/bio produkt?
A. Vogel's 'Herbamare zeezout' met biologische kruiden en groenten. Mijn oma gebruikt dit al jaren en als kind at ik niets liever dan een tomaat uit 'den hof' met dit spul. Zaaaa-lig!

Als je de keuze hebt, ga je dan voor de gewone of de bio/eco versie?
Ik woon sinds kort alleen en ik merk wel dat ik meer naar bio/eco grijp dan toen ik thuis woonde. Mijn winkelkarretje bestaat voor 75% uit bioproducten, van mij zou dat gerust 100% mogen zijn. Het aanbod in warenhuizen is al wat groter geworden, maar het kan nog veel beter.
Gisteren ging ik voor het eerst shoppen bij Prana Bio Bulk, een nieuwe verpakkingsarme winkel in Limburg. Wat een goed concept, zo'n 'zero waste shop'. Wat groenten en fruit betreft, probeer ik seizoensgebonden te kopen en kijk ik ook naar de herkomst. Ik ontdekte niet zo lang geleden dat hier in de buurt een bio-boer zit, ik moet dringend eens een afspraak maken!

Zijn er thuis vast regels voor een meer ecologische levensstijl?
Ik denk gewoon wat gezond verstand gebruiken: zo weinig mogelijk verspillen, korte douches, afval sorteren, ... . Ons appartement is goed geïsoleerd en de laatste 3 maand heeft de verwarming hier nog niet moeten aanstaan.

Wat is je grootste eco-zonde?
Stoffen en kleding. Ik vind het aanbod binnen de ecologisch en ethisch verantwoorde kleding - die betaalbaar én mijn stijl is - zo ontzettend klein. Daar moet dringend verandering in komen. De mode is één van de meest vervuilende sectoren. Maar niet alleen dat, ook de werkomstandigheden in de sector kunnen veel beter. Het alternatief is dat ik het zelf maak ...  maar daar is het probleem dan weer dat ik een zwak heb voor designerstoffen. Ik koop wel altijd overstock of outlet (stoffen die anders weggegooit worden). Dat is dan toch een beetje 'recycleren', niet? Gelukkig heb ik Georgette leren kennen en heb ik me voorgenomen meer te letten op stoffen die écht biologische en ecologische zijn.