Zesendertig weken in verwachting en ik kan mij mijn eigen lichaam niet meer voorstellen in niet-zwangere toestand. Als ik naar foto’s van mezelf kijk waarop ik (nog) geen babybump heb, lijkt die persoon niet ik te zijn. Het is een bijzondere ervaring, zo'n zwangerschap. In alle opzichten! Je lichaam dat zo verandert, mét de nodige ingrepen in je kleerkast, is er maar één van.

Gewone kledij die tijdens de zwangerschap kan worden doorgedragen is meestal ook eerder beperkt. Ik had het geluk dat ik nog redelijk wat stuks had die ik wel kon doordragen: loszittende jumpsuits, t-shirt jurkjes, tricot jurken... Een serieuse meevaller voor iemand die niet graag kledij maakt of koopt die maar tijdelijk gedragen zal worden.

"Vandaag toon ik jullie drie zelfgemaakte stuks uit mijn ‘gewone’ kleerkast die ik heel de zwangerschap door met veel plezier regelmatig droeg én na mijn zwangerschap nog zal dragen."

1. Le 600 - dp Studio

Deze werd vorig jaar gemaakt voor de opening van Georgette Magasin. Eigenlijk is 'Le 600' een patroon van een blouse dat ik verlengde om er een jurk van te maken. Voor- en achterpand werd recht naar beneden doorgetekend tot de gewenste lengte. De elastische, ingewerkte taille liet ik weg.

De ruime, platte plooien in het voorpand zorgen ervoor dat een klein buikje verdoezeld wordt én er is ruimte genoeg om een babybump te laten groeien. De enige aanpassing die nodig is, is de riem die steeds hoger en hoger gedragen moet worden. ;-) Verder is het gewoon een zalige jurk om te dragen. Met zeer leuke extra details zoals het kraagje, de plooi op de schouder én de speciale open rug (waarvan ik dus, sorry, geen foto heb). Ik maakte mijn Le 600 in een zachte, iets dikkere tricot die mooi doorvalt. Niet elastische stoffen zoals een chambray zijn ook perfect voor dit patroon.2. Kielo Wrap Dress - Named

Mijn Kielo Wrap Dress van Named was vorige zomer één van mijn favoriete zelfgemaakte stuks. Ik ben blij dat ik ook deze zomer de jurk regelmatig heb kunnen dragen. Het enige dat ik anders deed was de overslag naar achteren binden in plaats van naar voor. Met de overslag op het rugpand komt de babybump mooier uit. Ik maakte mijn Kielo Wrap in een French Terry. Eigenlijk kan je voor deze jurk heel veel verschillende stoffen gebruiken: van rekbaar tot niet rekbaar, zware en luchtige stoffen... 

Een leuke extra: op de site van Named vind je een gratis tutorial om dit patroon te voorzien van lange mouwen. Ideaal voor wie een winterse versie van deze geweldige jurk wilt maken.

3. Kochi Kimono - Papercut Patterns

Aah, mijn Kochi Kimono. Die kwam echt al veel van pas. Gemakkelijk om over te gooien als je snel nog naar de winkel moet maar ook stijlvol als je er wat deftiger moet uitzien. En daarbovenop ook nog eens babypumpproof... en binnenkort ook borstvoedingsproof. Do I need to say more!

Ik maakte mijn Kochi uit een zachte French Terry. Het patroon is heel erg veelzijdig en naargelang welke stofkeuze, krijgt deze kimono een heel andere look. Laat je creativiteit de vrije loop!

Tijdens de zwangerschap is het niet altijd nodig om typische zwangerschapskledij zelf te maken of te kopen. Gewone stuks kunnen, mits minimale aanpassingen, ook tijdens de zwangerschap doorgedragen worden. Experimenteren met wat in je kleerkast hangt is een fijne uitdaging. Je ontdekt nieuwe combinatie’s en mogelijkheden. En die ontdekkingen zijn bij kledingstukken die je zelfgemaakt hebt eens zo leuk. Had/heb jij zo’n zelfgemaakt stuk waar je tijdens de zwangerschap ook zoveel draagplezier aan beleefde?