Sinds februari van dit jaar kan je de stofjes van Georgette iedere donderdag, vrijdag en zaterdag in het echt zien, voelen en ruiken. En dit in het leukste winkeltje van Sint-Niklaas: Pand 42! Exact een jaar geleden werd het Pand opgericht door Joke De Lille (Lielonline) en Evelyne Van Bogaert (Biskids). Zij zijn trouwens ook de bedenkers en drijvende kracht achter de bruisende weekendmarkt 'De Bonte Fabriek'. Het toeval bracht Georgette bij hen en sindsdien werken we met z'n drieën met hart en ziel aan 'ons winkeltje'.
Maar Pand42 is meer dan een winkel. Pand42 is work&shop! Ieder seizoen kan je er allerhande workshops volgen. Bij Joke kan je o.a. terecht voor basiscurcussen en daarnaast zijn er een hele resem gastworkshoppers die het aanbod mooi aanvullen!

Met het nieuwe schooljaar dat om de hoek piept wil ik jullie vandaag beter laten kennismaken met Joke. De grootouders van Joke hadden een confectiebedrijf in den tijd toen dat hier in Sint-Niklaas nog schering en inslag was. Al zolang Joke het zich herinnert, maakt haar mama kledij voor Joke en zus Elke. Toen ze zelf mama werd, staken de naaikriebels de kop op en volgde ze zelf een naaicurcus. Sindsdien is ze niet meer te stoppen! Enkele jaren geleden waagde ze zich voorzichtig aan de wereld van de patronen en goot ze haar kennis samen in een patroontje voor een kleuterboekentas. Vele mama’s gebruikten het patroon intussen al – met succes! - en deze zomer was het tijd voor uitbreiding. Twee nieuwe patroontjes werden geboren: Sam de Lagere School Boekentas en Robin de Tas voor een Dagje Uit! Het kleuterboekentas patroon werd geoptimaliseerd en kreeg na al die tijd ook een naam: 'Hazel'.
Hazel is niet zomaar een kleuterboekentaspatroon! Mits een minimale aanpassing kan je het patroon gebruiken voor het maken van bv. een handige, multifunctionele handtas. Vandaag toont Joke ons haar eigen spinoff!

-

Oude materialen hergebruiken is niets nieuws voor mij. Toen ik enkele jaren terug nog tasjes maakte om te verkopen, gebruikte ik voornamelijk materialen die al een heel leven achter de rug hadden. 'Retrocyclage' noemde ik het :-) en daarvoor was ik dan ook vooral gekend. Eén van de materialen die ik dikwijls gebruikte was het zeil van oude hoezen voor in een babypark. Het is waterdicht en daardoor ideaal voor tassen die al eens mee op wandel mogen bij Belgisch regenweer. 

Mijn dochter Nan wou een nieuwe tas om naar de tekenschool te gaan. Thuis hebben we nog enkele babyparkhoezen, die jammer genoeg hoe langer hoe schaarser worden, je komt ze niet meer zo dikwijls tegen. Ik liet Nan er eentje kiezen en ze ging resoluut voor een exemplaar met Bambi op!

Liel te gast bij Georgette - Hazel patroon

Het Hazel patroon werd bovengehaald maar in plaats van twee maakte ik er 1 lange schouderband aan.

Liel te gast bij Georgette - Hazel patroon

Voor de binnenzijde gebruikte ik de canvas stof Line Leaf - Gold van Cloud9 Fabrics ...

Liel te gast bij Georgette - Hazel patroon

en met de overschot maakte ik nog een ritszakje waarin ze al haar tekenmateriaal kwijt kan.

Liel te gast bij Georgette - Hazel patroon

En zo is ons Nan helemaal klaar om aan het nieuwe schooljaar te beginnen. Ik denk ook dat ze er best wel blij mee is. Enkel goed oplettten dat ze Dottie niet stiekem meeneemt in haar nieuwe 'beestige' tas ...  ;-)

Patroon: Hazel van Liel patronen
Fournituren: tassenband, paspel, kliksluitingen, passanten, schuifgesp, ... allemaal te verkrijgen in Pand42.
Stof binnenzijde: Line Leaf - Gold van Cloud9 Fabrics te verkrijgen bij Georgette (en dus ook Pand42). 

Ook zin gekregen om een Hazel (of Robin of Sam) te maken? Rep je dan naar Pand42 of bestel jouw exemplaar via de webshop van Liel. Eerder fan van pdf-patroontjes? Dan kan je terecht in de Etsy shop. Na betaling download je het patroon op je computer en het printen kan beginnen. Easy Peasy!
Zie je het toch niet zitten om er alleen aan te beginnen? Volg dan bv. een workshop in Pand 42 en maak jouw Hazel onder professionele begeleiding en toeziend oog van Joke zelf! Wat houdt je nu nog tegen?! :-)